הענקת נכסים וזכויות במתנה

העברת זכויות בנחלה ובמשקים חקלאיים, ובכללם גם נכסים כגון :בתים ודירות, לבן משפחה במתנה יכול להיות תהליך מורכב ביותר בפן הרגשי ובעיקר בפן הכלכלי. לעיתים נקלעות משפחות "למבוי סתום" היוצר פלונטר משפטי ומשפחתי בלתי פתיר.
כיצד ניתן להימנע מהסתבכות משפטית ומשפחתית, והאם ניתן להחזיר את המצב לקדמותו גם כשהמצב נקלע למבוי סתום?
עו"ד משה אניג'ר עושה סדר משפטי בכל הסוגיות המורכבות הללו.
חוק המתנה , התשכ"ח – 1968, קובע : כי מתנה יכול שתהיה הענקת: מקרקעין, מטלטלין או זכויות ללא תמורה. על כן, העברת זכויות בנחלה חקלאית בעיקר בין בני משפחה, בין הורים לילדיהם תחשב כמתנה.
אולם הסוגייה מורכבת הרבה יותר מכפי שזה נראה לכאורה, כאשר אחד הצדדים, בדרך כלל הצד הנותן, מעוניין לבטל את הענקת המתנה.
בלא מעט מהמקרים, המתנה ניתנת בטרם נבחנו כל החלופות האפשריות , ומבלי שתובן לעומק המשמעות המשפטית מצד אחד וההשלכות על טיב יחסי המשפחה מצד שני. השלכות הנובעות מתוקף הענקת המתנה למי מבני המשפחה, ובאופן שזאת ניתנה.
הבעיה מתעוררת בעיקר כאשר הורים מעניקים לילדיהם מתנה יקרת ערך כגון מקרקעין ונכסים אחרים ולאחר מכן מביעים חרטה ומבקשים לקבל את המתנה בחזרה או לבטל את ההתחייבות לתת מתנה וסיבות לכך רבות.
בתי המשפט לענייני משפחה מוצפים מאוד בימים אלה בתביעות הדנות בתיקים בהם הורים תובעים לביטול מתנות, הליכים משפטיים שיכולים להמשך זמן רב מאוד.
הענקת מתנה בפועל תחשב למשל הענקת דירה לבן במתנה, כאשר ההליך הסתיים ברישום זכויות הדירה שניתנה במתנה על שם הבן בטאבו. במצב דברים זה, הזכות ה"חוזית" הפכה בפועל לזכות "קניינית" הרשומה בטאבו, וביטולה יתאפשר במקרים חריגים ביותר. כגון:אם יוכח כי עילות הביטול הן אחת מאלה המופיעות בפרק ב' ב- "חוק החוזים" חלק כללי, התשל"ג 1973 כגון: הטעייה, עושק, כפייה ועוד..
"חוק המתנות" קובע שלושה מצבים אפשריים, שכאשר מתקיים אחד מהם
לפחות, ניתן יהיה לתבוע את ביטולה של ההתחייבות להעניק מתנה כל עוד המתנה
לא הוענקה בפועל ,כלומר מדובר במצב של "התחייבות חוזית" בלבד".
מקרה ראשון, כאשר הוכח כי מקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות מצד נותן המתנה.
במקרה השני, החוק מאפשר במקרים קיצוניים הניתנים להוכחה כי החזרה מההתחייבות לתת מתנה נובעת מהתנהגות מחפירה מצד מקבל המתנה כלפי נותן המתנה.
ובמקרה השלישי, אם יוכח שמצבו הכלכלי של נותן המתנה, השתנה לרעה באופן משמעותי.
בתביעה משפטית שהוגשה על ידי אם שהעניקה משק חקלאי במתנה, תבעה האם לבטל את הענקת המשק החקלאי לבנה ולהחזיר את המצב לקדמותו. זאת על רקע של "התנהגות מחפירה" מצד הבן כלפי אמו ,מאז הוענק לו המשק במתנה.
במקרה זה, טרם הסתיים ההליך הרישומי, ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י).
וכשהוכח כי הבן אכן התנהג בצורה מחפירה כלפי אמו, בית המשפט פסק כי הבן יפנה את המשק והליך העברת זכויותיו ברשות מקרקעי ישראל ייפסק ויבוטל לאלתר.
עוד קבע בית המשפט כי בהתחשב בעובדה שהבן השקיע מהונו האישי בהליך זה, על האם לפצות את בנה בגין הכספים שהושקעו.
במקרה זה מה שאפשר לבית המשפט לבטל את מתנת האם היא העובדה כי טרם הושלם הרישום על הזכויות בנחלה. חשוב לציין כי התוצאה יכולה הייתה להיות שונה לגמרי אם ההליך היה מסתיים ברישום מלא, למרות התנהגותו המחפירה של הבן.
אם כן , כיצד כדאי ומומלץ לנהוג כאשר מעוניינים להעניק מתנה?
ראשית, לא להירתע מעריכת חוזה מסודר ומפורט אצל עו"ד מומחה בתחום, גם כאשר מדובר בבני משפחה וגם כאשר מתקיימים קשרים מצוינים בקרב כל בני המשפחה.
החוזה אמור להיות מפורט ומושתת על הנסיבות והמניעים של נותן המתנה, בנוסף, יש להתנות את קבלת המתנה בתנאים מסוימים שעליהם יתחייב מקבל המתנה. חשוב להתייחס בסעיף נפרד בחוזה זה הדן בזכויות של בן/בת הזוג של מקבל המתנה.
לא פחות חשוב הוא להחתים את בן הזוג על סעיף זה במסמך נוסף כי תנאי זה מוכר לו, מקובל עליו וכי הוא מודע לעובדה שהוא מחויב לקיימו במצבים אפשריים שיוגדרו בחוזה. כמו למשל פרידה או גירושים (מקרים נפוצים במיוחד).
כאשר מדובר בהענקת זכויות במשקים חקלאיים, על פי רוב, מקובל שההורה המעניק את הזכויות ממשיך לגור במשק עד סוף חייו. על כן יש לגבות גם את סעיף זה במחויבותו של הבן לסעוד את ההורה ולדאוג לכל צרכיו ומחסוריו עד יומו האחרון.
קיימים תנאים רבים שניתן להוסיפם "בהסכמי מתנה" בכלל ובהסכם בדבר העברת זכויות במשקים חקלאיים בפרט. הדבר תלוי ב"עולם התוכן" של כל משפחה ומשפחה בכלל, ונסיבות הענקת המתנה בפרט. על כן עורך דין מומחה בתחום יודע לשאול את השאלות הנכונות מבלי לפסוח על כל תרחיש אפשרי ורלוונטי, ובכך להבטיח ככל שניתן את "בהירות התמונה המשפטית והמשפחתית" שתשמר גם "ביום שאחרי". היערכות נכונה מול עורך דין מומחה בתחום עשויה להבטיח ככל שניתן את ערך שלמות המשפחה ,ואת "ההרמוניה המשפחתית" שתוסיף להתקיים בה מדור לדור.
כל המתואר ומוצג במאמר זה הינו לידע כללי בלבד ואינו מהווה משום ייעוץ משפטי.
על כן מומלץ לקבל ייעוץ משפטי ,מקצועי ואישי מעו"ד מומחה בתחום .
עורך הכתבה - מתמחה בדיני משפחה, והמושבים בארץ , עוסק בגישור ויישוב סכסוכים במשפחות חקלאיות:
משה אניג'ר עורך דין ומגשר
רגר 22 "בית הנשיאים" באר שבע.
טל משרד,: 08-3730337 פקס: 073-2035992
נייד:050-6231997 , מייל:MOSHEMALAW@GMAIL.COM